top of page

Itsenäinen, uskottava ja koko valtakunnan kattava maanpuolustuskyky on turvattava

Päivitetty: 4. helmik. 2023

Itsenäistä, uskottavaa ja koko valtakunnan kattavaa puolustusta on ylläpidettävä myös tulevaisuudessa.


Tuen reserviläisliiton vapaaehtoisen maanpuolustustyön toimintaa

ja haluan olla mukana kehittämässä monipuolisia maanpuolustustyön ja -tahdon ylläpitäviä toimintamuotoja, kuten ammuntaharjoituksia, maastotoimintaa, liikunta ja urheilua sekä erilaisia kriisien torjunnan ja hallinan toimia.


Olen nuoresta asti ollut kiinnostunut maanpuolistuksesta, sotahistoriasta ja ymmärrän maanpuolustus tahdon merkityksestä itsenäisen Suomen puolustuksessa. Suoritin jo lukiolaisena maanpuolustusjärjestöjen ja Puolustusvoimien yhteisen Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) järjestämän Kansalaisen turvakurssin jossa kösiteltiin: Turvallisuuspolitiikkaa; Maanpuolustusta; Kansalaisvalmiuksia; Turvallisuuden lisäämistä erilaisissa kriisitilanteissa. Armeijan suoritin kiitettävin palvelus arvosanoin.


Perheelläni on myös pitkä ja kunniakas historia maanpuolustuksesta sekä Suomen turvaamisesta. Isoisoisäni oli upseeri tsaarin armeijassa. Isoisäni taisteli talvi- ja jatkosodassa. Enoni on Karjalan prikaatin kommendantti, Yliluutnantti (evp) ja serkkuni aviomies on Kapteeni. Toinen serkkuni on vanhempi konstaapeli. Setäni on Valtiopäiväneuvos, kansanedustaja (ent), Varatuomari sekä poliittisen puolueen perustajajäsen.


olen kasvanut arvostamaan suomalaisuuden ainutlaatuisuutta

ja suomalaisen elämäntavan turvaamista sekä maanpuolustusta. Voin ylpeänä kertoa olevani samassa puolueessa puolustusministeri Jussi Niinistön kanssa. Hän on ihminen joka ymmärtää Suomen maanpuolustuksen merkityksen ja on palauttanut puolustusministerin tehtävän arvostuksen ja kunniotuksen Suomessa


Suomi tulee kohtaamaan tulevalla vuosikymmenellä lukuisia uusia haasteita ja uhkia joita voidaan torjua vain riittävällä osaamisella, uhkien ymmärtämisellä ja niihin ennalta varautumalla.


Perinteisen sodan uhka pienenee ja tilalle syntyy uusia vaikeammin nähtäviä ja nopeasti muuttuvia hybridiuhkia, kuten väärän tiedon levittämistä, ihmisten käytökseen ja päätöksentekoon vaikuttamista, tietoliikenneverkkoihin ja -järjestelmiin tunkeutumista sekä tärkeiden yhteiskunnallisten toimintojen kuten sähkönjakelun, jätevesienpuhdistuslaitosten tai ydinvoimaloiden mahdollista sabotoimista.


Kova goepolitiika on aiempaa huomaamattomampaa

ja saatta kestää kauan ennen kuin sen todelliset vaikutukset tulevat ilmi.


Kiinan valtion laajeva taloudellinen vaikutusvalta ja investoinnit ympäri maailmaa ja myös Suomessa, suuret rakennushankkeet Aasiassa, Afrikassa ja Euroopassa sekä Kiinalaisten suuryhtiöden maailmanlaajuiden tietoliikenneteknolginen kattavuus, ovat asiota joihin valtionjohdon tulee suhtautua riittävällä ymmärryksellä kansallisen turvallisuuden näkökulmasta.


Puhumattakaan Kiinan panostuksista avaruuteen. Kiina laajentaa omaa BEIDOU satellittipakannus järjestelmäänsä ollakseen riippumaton Yhdysvaltojen hallinninoimasta GPS järjestelmästä. Venäjällä on myös käytössä oma satelliittipaikannusjärjestelmä GLONASS. Syy miksi molemmat Venäjä ja Kiina kehittävät omia satelliittijätjestelmiään on, että toistaiseksi suurin osa maailman valtioiden sotilasilmailusta (kutenn myös siviiliilmailusta) ja paikannuksesta perustuu Yhdysvaltojen hallinoimaan GPS järjestelmään ja Yhdysvallat pystyy tarvittaessa esim. rajoittamaan satelliittien toimintaa sotaharjoitus- tai ohjuskoealueilla.


Myös Kiinan kasvat voimannosoitukset Etelä-Kiinan merellä ja tukikohtien rakentaminen mannerkiinan ulkopuolelle, sekä kiristyneet välit Japanin ja muiden Kiinan naapurivaltioiden kanssa, ovat osoituksia Kiinan tahdosta ja toimista olla maailman hegenonian seuraava supervalta.


2020-luku tulee olemaan taistelua maailmaa ohjaavasta ideologiasta Länsimaisen demokratian, kommunistisen Kiinan ja autokraattisen Venäjän kesken. Maailma on siirtymässä kolminapaiseen valta-asetelmaan toisen maailmansodan jälkeisestä kylmänsodan aikaisesta kaksinapaisesta- ja 2000-luvun alun Yhdysvaltojen ohjaamasta yksinapaisesta valta-asetelmasta.


Suomen on varauduttava ja sopeuduttava

muuttuviin tilanteisiin ja uhkiin nopeasti riittävällä ketteryydellä. Olemme kuitenkin onnekkaita koska meillä on maailman parasta tietoliikenne- ja turva tietotaitoa ja osaamista. Olemme myös tieteen ja tutkimuksen saralla maailman huippu maita niin lääketieteessä kuin sotateknologiassa.


Suomella on arvostettu maine puolueettomana ja oikeudenmukaisena maana joka seisoo omilla jaloillaan taipuu tuulessa ja myrskyssä muttei kaadu. Se on suurimpia vahvuukisiamme. Yhdessä Puolustusvoimien kanssa Reserviläisliitolla on tärkeä rooli maanpuolustuskykymme ylläpidossa. Kansanedustajana tulen pitämään huolen siitä että tämä yhteistyö jatkuu ja kehittyy edelleen, jotta jokainen suomalainen voi nukkua yönsä turvallisesti.78 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page