top of page

Nyt loppu se kommareille kumartelu!

Nyt saa riittää kiinan mielistely ja sen tekojen sormien läpi katsominen : Hong Kongin demokratian, oikeusjärjestelmän purkaminen, Taiwanin uhkaaminen valloituksella, ihmisoikeuksien ja kansainväkistenlakien rikkominen, sekä Kaakkois-Aasiassa, että Afrikassa taloudellisen hyödyn tavoittelun varjolla.Mitä se kertoo meistä kansakuntana ja valtiona, jos myönnyttelemme toisen valtion rahan ja investointien edessä, kun tiedämme sen samalla heikentävän omaa taloudellista asemaamme, omaa suvereniteettiamme, sortavan sekä ihmisoikeuksia, että sanan vapautta, niin meillä Suomessa, kuin muuallakin maailmassa? Tämän on loputtava!


Kiina vaikuttaa Suomessa

muun muassa mediaan, koulutukseen yliopistoihin ja oppilaitoksiin tiedeyhteistyön sekä erilaisten opiskeluohjelmien ja opikselijavaihtojen kautta – rahoittamalla niitä ja samalla pyrkien levittämään omaa ideologiaansa niiden kautta - näin horjuttaen vapaata ja kriittistä ajatteluamme sekä sanavapauttamme.


Kiina vaikuttaa myös päättäjiimme ja hallitukseemme, kansanedustajien lobbaamisen ja henkilösuhteiden, sekä erilaisten kansalaisjärjestöjen kautta, jotka valvovat ja pyrkivät vaikuttamaan mm. suomalaiseen mediaan ja Kiinasta käytyyn keskusteluun. Kiina halua myös kontrolloida ja ohjailla niin Suomessa kuin ympäri maailmaa asuvia CCP:n aatteita vastustavia tavallisia ihmisiä rahan, pelon ja häirinnän keinoin.CCP, Kiinan Kommunistinen Puolue, on aggressiivinen ja väkivaltainen hallinto, joka on akuutti ja todellinen uhka demokratialle. Kiina on lukinnut miljoona Uiguurimuslimia keskitysleireihin, joissa heitä aivopestään pois omista tavoistaan ja uskonnostaan, heitä pahoinpidellään ja heidän itsemääräsoikeuttaan loukataan mm. liikkumista rajoittamalla ja naisten seksuaalisella hyväksi käytöllä, heitä pakko-kuljetetaan työvoimaksi ympäri Kiinaa kuin maaorjia ilman minkäänlaista korvausta tai ihmisarvoa ominen kansallisten yritystensä voittoja kasvattamaan – jopa useat kansainvälisesti tunnetut vaatebränditkin ovat hyötyneet uiguurityövoimasta. Kiinan hallinnon tavoite on hävittää ja tuhota Uiguurit ja heidän kulttuurinsa sekä kielensä pois, kuin niitä ei olisi ikinä ollutkaan maan päällä.


Tekniikka & Talous, 10.12.2020


Kuitenkaan juuri kukaan, eivät edes länsimaat ole nousseet riittävän ajoissa ja jyrkästi vastustamaan Kiinan toimia, koska niitä pelottaa se mitä Kiina tekee, ei pelkästään taloudellisin rahan ja perinteisen voimapolitiikan keinoin, vaan senkin takia mitä Kiina tekee aivan tavallisille ihmisille, jotka nousevat vastustamaan CCP:tä ja puhuvat siitä kielteiseen sävyyn. Viime kuukausina, viikkoina ja päivinä, koko ajan kuulemme jälleen yhdestä vangitusta journalistista, mielenosoittajasta tai yritysjohtajasta, joka sanoin väärän sanan tai esitti eriävän mielipiteen. Kiina ei epäröi edes vangita muiden maiden kansalaisia omien tarkoitusperiensä edistämiseksi. Kiina harjoittaa panttivankidiplomatiaa.


Ei siis mikään ihme, etteivät ihmiset ja edes useat valtiotkaan enää uskalla puuttua Kiinan tekemisiin ja sanoa nyt riittää. Kun toisen maailmansodan aikana natsit telkesivät ihmisiä ja toisinajattelijoita keskitysleireihin maailma tiesi asiasta ja puuttui siihen. Kiina pääsee kuitenkin asiasta kuin koira veräjästä pelkillä korusanoilla ja kieltämällä asian, vaikka todisteet on kaikkien tiedossa ja nähtävillä.


Hong Kongissa Kiina on murentanut demokratiaa ja ihmisten oikeusturvaa määräämällään luovutuslailla, joka mahdollistaa rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen manner-Kiinaan, altistaen näin Hong Kongin asukkaat epäoikeudenmukaisille oikeudenkäynneille ja väkivaltaiselle kohtelulle. Samaa lakia käytetään myös aktivistien ja toimittajien kohdentamiseen sekä hiljentämiseen.Kiina vaikuttaa vahvasti MYÖS WHO:ssa. Jopa Wuhaniin koronaviruksen alkuperää tutkimaan lähteneen tutkijaryhmän kokoaja on aiemmin työskennellyt Wuhanissa Kiinan tuella. Onkin mielenkiintoista seurata keskustelua viruksen alkuperästä ja CCP:n haluttomuudesta auttaa kansainvälisiä tutkijoita pandemian syntyperän selvittämiseksi ja viruksen luonteen paremmaksi ymmärtämiseksi.


Kiina on pandemian alusta asti peitellyt jälkiään

ja yrittänyt maalata kuvaa ulkopuolelta Kiinan tuodusta viruksesta, kun tosiasiassa laboratorio, josta virus on karannut Wuhanin kalatorin läheisyydessä suljetiin karanteenin kaltaisiin oloihin kuukaudeksi syksyllä 2019 ennen virusepidemian puhkeamista Wuhanin kalatorilla. Kiinan valtion on myös hiljentänyt viruksesta puhuneita ja varoittaneita tutkijoita ja lääkäreitä, sekä peitellyt ja hävittänyt todisteita jotka loisivat valoa ja läpinäkyvyyttä Wuhan Institute of Virologyn (WIV) toimintaan, muistiinpanoihin sekä arkistoituihin laboratorio tuloksiin, tallenteisiin, kokeiluihin, laboratorion sisäiseen viestintään, eläin- ja virusnäytteisiin ja muuhun dataan sekä mahdollisiin kytköksiin SARS-COVID-2 viruksen kehityksessä, jotta voitaisiin osoittaa toteen viruksen karkaaminen laboratoriosta tai, että sen alkuperä on jossain muualla.


Sky News, 5.7.2020


The Washington Post, 18.07.2020


Dailymail, 16.01.2021


The Sunday Morning Herald, 17.01.2021


Sky News UK, 18.01.2021


Sky News Australia, 21.3.2021


Asiasta tekee entistä mielenkiintoisemman ja vielä tärkeämmän myös se, että Yhdysvaltojen ulkoministeriö (US State Department) on tiedustelutietoihin viitaten julkisesti ottanut kantaa Kiinan Kansan vapautusarmeijan (PLA) tutkineen SARS-viruksia Wuhanin Virologian Instituutissa (WIV) jo vuosia osana Kiinan bioaseohjelmaa. Iso-Britannian tiedustelupalvelu MI6:n entinen johtaja sanoo myös viruksen olevan lähtöisin laboratoriosta.

Jos Covid-19 tosiaan on karannut kiinalaisesta bioaselaboratoriosta, Kiina on saatava vastuuseen siitä ja sopiikin kysyä, oliko kyseessä sittenkään vahinko, koe, vai puhdas huolimattomuus? Entä tarkoitusperät? Seuraukset ovat ainakin olleet tappavat ja pandemia jatkuvat vielä pitkään. Yli satamiljoonaa ihmistä on saanut tartunnan, melkein kolmemiljoonaa on kuollut viruksen aiheuttamana tautiin ja maailmantalous sekä -kauppa ovat pysähdyksissä. Kuka, jos ei kansainvälinen yhteisö, ota selvää mitä oikeasti tapahtui, mistä virus on oikeasti peräisin, ja varsinkin pidä huolta, ettei vastaavaa enää pääse tapahtumaan!


Kiinalaiseen teollisuusvakoilun on myös suhtauduttava entistä jyrkemmin ja kaikkia kiinalaisia investointeja tulee arvioita ja tutkia entistä tiukemmin Suomen kansallisen edun ja turvallisuuden näkökulmasta. Vaikutusasemassa olevien henkilöiden ja heidän vaikutuspiirissään olevien henkilöiden ja yritysten taustat tulee selvittää tarkemmin CCP-kytkösten selvittämiseksi, jotta Suomen sisäpolitiikkaa eivät sanele kiinalaiset sijoittajat, eikä Kiinan valtio.


Suomen tulisi liittyä tiukemmin muiden Huaweita vastustavien EU-maiden joukkoon ja yhdessä kehittää turvallisempaa verkkoteknologiaa. Jos Suomi haluaa jatkaa tiivistä yhteistyötä kiinalaisen Huawein kanssa, koska Huawei on vahvasti investoinut Suomeen ja sillä on Suomessa teknologian tutkimukseen ja tuotekehitykseen yksiköt mm. Helsingissä ja Tampereella, on valtion otettava yhtiö tarkkaan valvontaan, jottei yhtiö varasta ja vakoile suomalasien työn tuloksia omaan käyttöönsä.

Huaweilla on pitkä ja dokumentoitu historia liike- ja tuotesalaisuuksien sekä patenttien varastamisesta ja kopioimisesta laittomasti. Sama huoli koskee myös kaikkea muuta Kiinan kanssa tehtävää koulutus- ja tiedeyhteistyötä.


The Financial Times, 29.01.2019

Coalition for a Prosperous America CPA, 13.12.2018


Useat maat, Suomenkin läheiset liittolaiset, joilla on paljon suuremmat ja paremmat tiedusteluresurssit ja -keinot käytössään, kuin Suomella - joka vasta on polkemassa käyntiin omaa kansallista- ja kansainvälistä tiedusteluaan - ovat varoittaneet mm. juuri Huaweihin liitetyistä vakoilun vaaroista.


Vaikka Huawei kovana ääneen kiistää olevansa kytköksissä CCP:hen millään tavalla, ja kertoo olevansa työntekijöidensä omistama, se ei ole riippumaton CCP:stä, koska Kiinan lakien mukaan jokaisella kiinan kansaisella on velvollisuus avustaa Kiinan tiedustelutoimia keinoilla millä hyvänsä, kuten esim. tiedonhankinnassa ja teollisuusvakoilussa keskushallinon niin vaatiessa. Lisää viitteitä CCP-kytköksistä antaa Ruotsissa käyty keskustelu Huawein muodostamasta turvallisuusuhasta maalle. Huawei toki kovaan ääneen kielsi asian jonka jälkeen Kiinan Tukholman-suurlähetystö osti mainoksen lehteen ja syytti Ruotsin valtiota yksityisen kiinalaisen yrityksen syrjimisestä vapaan kapitalismin ja kilpailun hengen vastaisesti. Kiinan suurlähetystö yritti jopa vaikuttaa yksittäisten toimittajien työhön!


Ai, ettei ole kytköksiä Kiinan valtioon? -Ruotsin SVT on kertonut, että Kiina on viime vuosien aikana yrittänyt useita kertoja puuttua ruotsalaisten uutisten sisältöön ja mm. suuret mediatalot kuten Svenska Dagbladet ja Expressen sekä SVT ovat saaneet toistuvasti kirjeitä ja sähköposteja Kiinan suurlähetystöstä, joilla on pyritty vaikuttamaan uutisoinnin sisältöön. Mitenhän Meillä suomessa?


YLE, 20.10.2020

Keskipohjanmaa, 25.10.2020


Aamulehti, 18.01.2020

YLE, 18.1.2020

Ilta-Sanomat, 18.1.2020


Mitäpä jos Suomen valtio alkaisi vaatia Ruotsin hallitukselta toimia Valion maitotuotteiden paremmuudesta esittäen väitöksiä heidän omien Arlan tuotteiden alemmasta laadusta? Ja painostamaan toimittajia sekä kaappaamaan ruotsin kansalasia painostaakseen heitä puhumaan hyvää Suomen puolesta?


Tällä tavalla Kiina vaikuttaa myös suomessa ja valitettavasti moni ei sitä kunnolla ymmärrä tai tiedosta ollenkaan. Viimeisintään nyt jokaisen hallituksessa ja eduskunnassa pitäisi olla siitä tietoinen. MOT teki hienon selvityksen kiinalaisista kansalaisjärjestöistä Suomessa, joiden kautta CCP:n jäsenet vaikuttavat viattoman näköisesti yhteistyön, liiketoiminnan, sekä Kiinaan tehtävien ystävyysmatkojen ja lahjoen kautta suomalaiseen päätöksentekoon. Moni näistä paikallisista vaikuttajista on myös mukana suomelaisessa kuntapolitiikassa ja he vaikuttavat sisäisiin asioihimme ja tätä kautta mielipiteisiin ja päätöksentekoon. kuntapolitiikan kautta.


Perussuomalainen Kiina-ilmiö Areena | YLE, 16.3.2021


Miksi sallimme Kiinalle vapauden riehua vapaasti,

hajoittaa ja hallita - murentaa kansainvälistä oikeusjärjestelmää, polkea demokratiaa ja loukata ihmisoikeuksia puuttumatta siihen ja sanomatta EI – nyt riittää, tämä ei ole hyväksyttävää!?


Kenties vastaus löytyy Kiinan hallituksen palvelimelta Shanghaissa julkisuuteen vuotaneesta valtavasta tietokannasta josta paljastanut lähes kahden miljoonan CCP:n jäsenen henkilöllisyyden, joista tuhansien tiedetään nyt soluttautuneen joihinkin maailman merkittävimpiin ja vaikutusvaltaisimpiin yrityksiin ja instituutioihin, mukaan lukien useisiin länsimaiden konsulaatteihin, turvallisuusvirastoihin ja puolustusyrityksiin, kuten Qualcomm ja Boeing, autoalan suuryrityksiin, kuten Jaquar ja Rolls Royce, Volkswagen, suuryrityksiin, kuten Hewlett-Packard, pankkijättiläisiin, kuten Standard Chartered ja HSBC, tutkimuslaitoksiin, yliopistoihin ja jopa COVID-19-rokotteita valmistaviin lääkeyhtiöihin, kuten AstraZeneca ja Pfizer.Tämä CCP:n jäsenistä kertova tietokanta kertoo, miten Kiinan Kommunistinen Puolue toimii presidentti ja puheenjohtaja Xi Jinpingin johdolla. Kommunistisen puolueen sivukonttoreita on perustettu länsimaisiin yrityksiin, joissa jäsenet, "jos kutsutaan, ovat suoraan vastuussa kommunistiselle puolueelle" ja presidentti Xi:lle.


Tietokannasta on paljastunut jopa 79 000:n CCP:n sivukonttorin jäsenen työskentelevän sadoissa kansainvälisessä suuryrityksessä ympäri maailmaa, Eurooppaa, myös Suomessa. Näiden henkilöiden kautta ja avulla Kiinan keskushallinto kykenee tehokkaasti vaikuttamaan demokraattisesti valittuihin päättäjiin henkilökohtaisten suhteiden kautta ja näin se pystyy harjoittamaan erittäin tehokasta yhteiskuntavaikuttamista oman poliittisen ideologiansa edistämiseksi.


TEISS Cyber Brief, 14.12.2020


AMP News, 14.12.2020


The Washington Free Beacon, 14.12.2020


The Economic Times, 14.12.2020


The Wire, 15.12.2020


AMP News, 15.12.2020


Yritysten, yhdistysten, ja hallitusten, joka kokonaisten valtioiden tietoturva ja immateriaalisen omaisuuden suoja toimii tehokkaasti ulkoisia uhkia vastaan, kunhan niissä on osattu kiinnittää erityistä huomiota tietoturvaan ja tuleviin tietomurtoihin on varauduttu riittävän tehokkaasti. Onkin sanottu, että ulkopuolista tietomurtoa suurempi uhka onkin kenties osaamaton tai huolimaton ihminen, joka tekee virheen. Yrityksissä tähän voi yrittää varautua riittävällä henkilöstön kouluttamisella ja varautumisella ulkoisia uhkia vastaan, mutta entä kun oman talon sisällä onkin vakooja, joka tuntee kaikki talon suojaus- ja salaustoimet ja pääsee käsiksi kaikkeen tietoon? Kuinka silloin suojataan immateriaalinen omaisuus varkauksilta ja taloudelliselta vakoilulta?suom.:

"Akateeminen vapaus korkeakouluissa ja yliopistoissa on CCP:n uhan alla. Niin monet meidän kollegoistamme ovat pekinging ostamia. Liian usein näemme Amerikkalaisilla kampuksilla, että siellä on hiljasuutta se sensurointia. Se on Kiinan Kommunistisen Puolueen ohjaamaa."

- Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Mike Pompeo, puheessaan Georgia Institute of Technology:ssa, 9.12.2020


Yksi keino on kiinnittää enemmän huomiota ja perehtyä tarkemmin niihin ihmisiin, jotka työskentelevät arkaluontoisten tietojen parissa tai ovat mukana esim. järjestö – ja yritystoiminnassa, tiede- ja sivistys toimessa taikka mediassa, ja tarkastella heidän taustojaan sekä sidonnaisuuksiaan vain yksitäistä tehtävää suuremmassa kontekstissa.


Suomessakin toimii useita järjestöjä, joiden toimintaa oheistetaan Pekingistä. Yksi tärkeimmistä niistä on Finland Association for Promoting Peaceful Reunification of China Ry. (FAPPRC) - Kiinan rauhanomaista jälleenyhdistymistä tukeva yhdistys Suomessa. Entinen Vantaan Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu, ja entinen Vantaan Vihreiden kaupunginvaltuutettu Jenni Chen on tämän Kommunistisen puolueen vaikuttamiskoneistoon kuuluvan yhdistyksen varapuheenjohtaja Suomessa.


Myös useiden Perussuomalaisten tiiviit henkilökohtaiset suhteet Kiinaan ja kiinalaisten yhdistysten yhteisrintaman työhön, josta on tullut yhä selvemmin osa Kiinan ulkopolitiikkaa, herättävät kysymyksiä Kiinan vaikuttamisesta suomalaiseen päätöksentekoon. Tämän Yhteisrintaman keinot ovat sekoitus harmitonta verkostoitumista, propagandaa ja kontrollia - mutta joissakin tapauksissa myös tiedustelutoiminnan avustamista.


Erityisen huomion arvoista

mielestäni onkin mm. kansanedustaja Niikon (ps.) kampanjaa rahoittaneen henkilön kymmenet yksityisvierailut vierailut eduskunnassa, sekä vierailut henkilöiden Realmax yhtiöön kytkeytyvien vieraiden kanssa. Sopiikin kysyä kumpi käyttää hyväksi kumpaa, kuka hyötyy tästä touhusta enemmän, Suomen valtio, Realmax, CCP, vai Niikko itse? Joku hyötyy aina enemmän kuin toinen ja turhan usein hyvää toisesta vilpittömästi luuleva ja odottava joutuu höynäytetyksi, kun toinen käyttää hyväuskoista ja kenties hieman ahnettakin ihmistä hyväkseen tarjoten äkillistä mahdollisuutta menestyä tai pönkittää omaa egoaan.


YLE, 16.3.2020


YLE, 23.03.2020


Iltalehti, 15.12.2020


YLE, 07.02.2021


MTV Uutiset, 07.02.2021


Kiina käyttää hyväkseen monia järjestöjä, jotka se on perustanut tai joita se hallitsee, edistääkseen omaa ideologiaansa ja tavoitteitaan.


"Yhteisrintaman avulla Kiinan kommunistinen puolue vaikuttaa ihmisiin, jotka eivät ole puolueen jäseniä. Sitä tapahtuu Kiinassa. Siellä kontrolloidaan vähemmistöjä ja uskonnollisia ryhmiä. Mutta myös kansainvälinen toiminta lisääntyy, eikä ole selvää eroa Kiinassa toimivan ja kansainvälisen Yhteisrintaman välillä."


Ne ovat järjestöjä, jotka tukevat Kiinan aikeita vallata Taiwan. Järjestöt ovat lähellä Yhteisrintamaa, joten ne tekevät muutakin kuin tukevat Taiwanin valtaamista. Ne toistavat Kiinan kommunistisen puolueen propagandaa, kasvattavat paikallispoliitikkoja ja pyrkivät vaikuttamaan vaaleihin ja yleiseen mielipiteeseen Kiinasta.”

- Alex Joske, tutkija, Australian Strategic Policy Institute


Kiinan Kommunistisella Puolueella on Suomessa yksitäisten uutisissa profiloituneiden päättäjien lisäksi useita muitakin vaikutuskanavia, kuten Kiinalainen tiede- ja teknologiayhdistys Ry on osa Kiinalaisten yhdistysten Yhteisrintaman työvirastoa ja kuluu Kiinalaiseen Zhi Gong -pinepuolueeseen.


"Zhi Gong on kiintoisa osa Yhteisrintamaa. Se on yksi kahdeksasta poliittisesta puolueesta, jotka Kiinan kommunistinen puolue hyväksyy ja joita se ohjailee.


Nämä puolueet koostuvat kukin tietynlaisista jäsenistä. Zhi Gongin jäsenet ovat ulkomailla asuvia ja sieltä palanneita kiinalaisia. Puolueella on myös merkittävä rooli teknologiansiirrossa ja tiedeyhteisössä. Sitä kuvaa se, että puolueen puheenjohtaja on Kiinan entinen tiede- ja teknologiaministeri. Joten Kiinan teknologinen kehitys, Yhteisrintama ja pyrkimys varastaa teknologiaa ulkomailta liittyvät tiiviisti yhteen."

- Alex Joske, tutkija, Australian Strategic Policy Institute


Kommunistisen puolueen Yhteisrintaman työvirasto siis vaikuttaa Suomessa yhden järjestön kautta yksityisiin ulkokiinalaisiin ja pikkupuolueen kautta tiede-ja teknologialoilla Suomessa työskentelevään eliittiin. Tärkein on suurlähetystön tuella perustettu CEA kauppakamari, perustajana muun muassa Suomen Huawei, jäsenenä myös Mika Niikon vaalirahoittajan firma Realmax. Suomessa toimii myös aktiivinen Suomi-Kiina Kauppaliitto. Sen perustaja Erlin Yang on liikemies, Suomen kansalainen ja perussuomalaisen puolueen jäsen - oli viime vaaleissa ehdolla Helsingin kaupunginvaltuustoon, muttei tullut valituksi.


Henkilökohtaisesti suhtaudun hyvin epäilevästi

näiden edellä mainittujen yhdistysten ja niihin liitettyjen henkilöiden hyvätahtoisuuteen ja puolueettomuuteen edistää vain kauppaa – taustalla on varmasti halu vaikuttaa, kerätä tietoa, saada ”accessia” eli pääsy johonkin suljettuun ryhmään tai tietoon ja tahto vaikuttaa suomalaiseen – myös muun Euroopan - päätöksentekoon. Mielestäni on myös aivan käsittämätöntä, ettei tällaiseen piilovaikuttamiseen ole jo aiemmin puututtu vahvasti, vaan sen on annettu jatkua, ja annetaan vieläkin jatkua läpi yhteiskunnan eri sektoreiden, ilman sen suurempaa olan kohautusta!Jokainen varmasti muistaa vuodenvaihteessa uutisoidusta Suomen Eduskuntaan ja hallituksen sähköposteihin kohdistuneesta tietomurrosta. Supon tiedustelutietojen mukaan kyseessä oli APT31-operaatio, jonka yleisesti tiedetään liittyvän Kiinan valtiolliseen kybertoimintaan. Jo tällä päätelmällä pistäisin jäihin kaikki epämääräiset ”ystävien” yritys- ja vienninedistämisvierailut Eduskuntaan. Kuten aiemmin kirjoitin – ei tarvita kuin yksi ihminen ja sähköposti, niin ovi salassa pidettäviin yksityisiin tietoihin aukeaa, tässä tapauksessa Kiinan valtion tiedustelutoiminnalle ja vaikuttamisen keinoille.


MTV Uutiset, 28.12.2020


” –  Eduskuntaan kohdistettu kyberisku on vakava hyökkäys demokratiaamme ja suomalaista yhteiskuntaa kohtaan. Emme voi hyväksyä minkäänlaista vihamielistä kybertoimintaa, olipa se valtiollisen tai ei-valtiollisen tahon toteuttamaa”

- sanoi eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) eduskuntatiedotuksen välittämässä kommentissa


Tuntuu surkuhupaisalta, että vasta 9. helmikuuta 2019 eduskunnan silloinen puhemies Matti Vanhanen (kesk.) sanoi:

”täytyy toivoa, että olisi tietoturva kohdallaan”

- kun esitin kysymyksen siitä miten hallitus on huolehtinut omasta kyberturvastaan ja ohjeistanut kansaedustajia kyberturvallisuuteen, sekä tietoturvaan liittyen, muun muassa etäyhteyksin työskennellessä.


Tommi Aalto, 30.04.2020Suojelupoliisi kertoo Kansallisen turvallisuuden katsauksessa 2020, Suomeen ja suomalaisin kohdistuvan Suomen vastaissen vieraiden valtioden haroittaman tiedustelutoiminnan jatkuva laajamittaisena. Merkittävimmän uhkan Suomelle aiheuttavat Venäjän ja Kiinan tieustelupalveluiden pitkäkestoinen toiminta suomalaisen yhteiskunna eri sektoreilla.


Supon selonteko mainitsee myös seuraavat:

  • On erittäin todennäköistä, että vakoilua harjoittavat maat jatkavat aktiivista kybervakoilua, koska koronavirus­pandemia vaikeuttaa matkustamista. Pandemia on tuonut myös uusia kohteita kybervakoilulle: lääketeollisuuden ja tutkimuslaitokset.

  • On todennäköistä, että autoritaariset valtiot pyrkivät hyö­dyntämään koronaviruspandemian, Yhdysvaltain presi­dentinvaalien sekä Ison-Britannian EU-eron aiheuttamaa kansainvälistä hajaannusta toteuttaakseen operaatioita,"

- Suojelupoliisi, Kansallisen turvallisuuden katsaus 2020, Suomeen ja suomalaisin kohdistuva tiedustelutoiminta


Toivon ja vaadin,

että näihin ulkovaltojen Suomeen kohdistamiin vaikuttamisen keinohin kiinnitetään vastaisuudessa enemmän huomiota kun päätetään ja puhutaan turvallisuudesta ja turvallisuuspolitiikasta kaikilla yhteiskunnan osa-aluilla - kuten kuntasktorilla, yhdistys- ja yritysyhteistyössä, tiede- ja koulutusyhteistyössä sekä eri median kanavissa – jotta hybridivaikuttamiseen ja sen eri muotoihin voidaan ja osataan tunnistaa paremmin ja niitä vastaan suojatua tehokkaammin. Vain siten voimme säilyttää Suomen suvereenin itsemääräämisoikeuteen ja kykyyn päättää itsenäisesti omista asioistamme.


Valtioneuvoston Ulko- ja turvallisuuspoliittisissa ja sisäministeriön Sisäisen turvallisuuden strategia-, sekä erityisesti julkisesti käytävissä keskusteluissa on myös tuotava asia selvästi esiin hybridivaikuttamiseen liittyvänä vakavana ongelmana. Tällä hetkellä Suojelupoliisi tuntuu olevan ainoa taho, joka tiedostaa asian ja kertoo, seuraavansa tilannetta esittäen huomiota sekä selontekoja hallitukselle. Se ei riitä.


Emme voi antaa Kiinan toimia ilman minkäänlaista moraalia ja kohdella muuta maailmaa piittaamattomasti loukaten ihmisoikeuksia ominen taloudellisten ja poliittisten etujensa edistämiseksi miten sitä huvittaa. Jos Kiinalle ei uskalleta sanoa EI, että jotkin asiat eivät yksinkertaisesti ole hyväksyttäviä, niin ei mene kauan kun Kiina omistaa Suomalaisen talouselämän, ohjaa julista keskustelua, varastaa innovaatiot itselleen ja murentaa uskoamme demokraattiseen päätöksentekoon.


On uskallettava ottaa pandaa palleista

ja nostettava lauteille löylyyn - näyttää miten mesikämmen saunoo – tai ”mistä kana kusee!” -kuten sanotaan, ettei meille pian käy kuten kyberturvallisuuden kanssa kävi ja ongelmaan herätään vasta siten kun vahinko on jo päässyt tapahtumaan. Sisäisen turvallisuuden strategiamme on tuettava Ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme suojellakseen Suomea ja suomalaisia parhaalla mahdollisella tavalla sisältäpäin meihin kohdistuvilta ulkoisilta uhkilta.

Tätäkin auttaa joskus hyvin yksinkertainen ja selkeä viestiminen vääryyksiä kohdatessamme, kuten:


”Nyt riitti, emme enää hyväksy tällaista!”

88 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page